Drömjobbet steg för steg

Utifrån våra egna erfarenheter då vi själva skulle göra strategiska val som te.x. vilken linje man vill gå på gymnasiet, vill vi underlätta för ungdomarna genom att ge dem en möjlighet att få träffa den som har drömjobbet. Vid besöket får ungdomarna även göra en intervju med någon på drömarbetsplatsen som förhoppningsvis kan hjälpa dem att se hur en möjlig väg till målet skulle kunna se ut.

 

Exempel på förberedande arbete och samtal i klassrummet:

Övningar som hjälper eleverna att avdramatisera “världen utanför hem och skola”. Att t.ex. öva på att göra intervjuer om vad som helst för att prova på hur man uttrycker sig när man gör en intervju eller hur man presenterar sig själv när man möter människor man inte träffat tidigare.

Vi har en diskussion om vad eleverna är bra på, vilka drömmar de har, vad de tror att de vill göra och varför. Vi pratar även om vad vi tror behövs för att nå sina drömmar.

Vi hjälper ungdomarna att sammanställa ett antal frågor som de ska ställa under intervjun med den som har drömjobbet på besöksdagen.

Vi har en workshop i hur man skriver ett CV som vi skickar till arbetsplatsen innan ankomst.

 

Detta händer under besöksdagen:

Under själva besöksdagen kommer eleven till arbetsplatsen och får förhoppningsvis en liten inblick i vad arbetet går ut på och även möjlighet att få prova på en lämplig uppgift.

Eleven kommer även att utföra en intervju med dig som är kontaktperson. Det kan handla om att svar på frågor som; Varför ville du jobba här? Vad har du gjort för att komma hit? Dvs. vad behöver man för utbildning, egenskaper, kunskaper m.m. för att få det här jobbet? Är jobbet som du trodde att det skulle vara? Vilka fördelar/nackdelar finns det med att jobba här?

 

Tillbaka i klassrummet:

Vi pratar om och hur besöksdagen har förändrat bilden av drömjobbet. Ungdomarna får även skriva om upplevelsen. Om det finns möjlighet för fotografering under besöksdagen så samlar vi även in dessa.

Vi publicerar ungdomarnas texter och bilder på bloggen.

Företagen som är drömarbetsplatser presenteras även med sina loggor här på bloggen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: